نانو مواد چیست و چه کاربردی دارد؟

Wiki Article

کاربرد نانو اکسید روی

نانو اکسید روی؛ این پودر معجزه گرد در حوزه های مختلفی ورود کرده است. صنعت پلاستیک، سرامیک، سیمان، دندانپزشکی، آرایشی بهداشتی و حوزه تولید لوازم الکترونیکی همگی از جمله حوزه هایی هستند که نانو اکسید روی کاربرد خود را در آن ها به اثبات رسانده است.

نانو اکسید روی یک رقیب بی همتا برای آنتی بیوتیک ها در حوزه پزشکی می باشد. نانو اکسید روی دارای خاصیت آنتی باکتریال و ضد عفونی کننده می باشد. این ماده در علم پزشکی به زینک اکسید معروف است و توانسته نقاط ضعف آنتی بیوتیک ها را پوشش دهی کند.

آنتی بیوتیک ها پاتوژن های انسانی تولید می کنند. در نتیجه مصرف آنتی بیوتیک ها بدن انسان در برابر دوز ضعیف آنتی بیوتیک هیچ واکنشی نشان نمی دهد و به دلیل قوی شدن باکتری ها باید از دوزهای قوی استفاده کرد که در نتیجه آثار مخرب روی سلامت انسان خواهد داشت. این در حالی است که نانو اکسید روی در برابر ویروس ها مقاومت بالایی از خود نشان می دهد و با مصرف یک دوز ثابت می تواند از رشد پاتوژن های انسانی جلوگیری کرد.

کاربرد نانو اکسید روی در قالب آنتی باکتریال منجر به تجمع این نانوذره های شیمیایی در غشای بیرونی سلول ها یا سیتوپلاسم سلول های باکتریایی می شود. در نتیجه عنصر روی انتشار پیدا خواهد کرد. در ادامه این فرآیند  غشای سلول باکتریایی جدا می شود و به پروتئین های غشایی آسیب وارد خواهد شد. در نتیجه این فرآیند شاهد بی ثباتی ژنومی و مرگ سلول های باکتریایی را شاهد خواهیم بود.

به طور کلی نانو اکسید روی در حوزه پزشکی کاربردهای وسیعی دارد. از این ماده در تولید چسب زخم، پانسمان، پماد سوختگی، پودر بچه، پماد ضد خارش، پماد ضد التهاب و انواع داروهای آنتی باکتریال استفاده می شود. تولید داروهای ضد سرطان، داروهای مهار کننده دیابت و کاربرد در حوزه های تصویربرداری پزشکی از دیگر موارد مهم در کاربرد نانو اکسید روی می باشد.

کاربرد مهم دیگری که از نانو اکسید روی سراغ داریم کاربرد آن در حوزه آرایشی بهداشتی است. نانو اکسید روی همچون یک سد دفاعی در برابر اشعه فروسرخ و اشعه ماورابنفش خورشید مقاومت می کند و بهترین گزینه برای تولید کرم های ضد آفتاب و حتی عینک های آفتابی می باشد. وجود نانو اکسید روی در کرم های ضد آفتاب نه تنها نقش موثری در جلوگیری از سوزش پوست در برابر اشعه ماورابنفش خورشید دارد بلکه منجر به رطوبت و شادابی پوست خواهد شد.

اگر سراغ از کاربردهای دیگر نانو اکسید روی در حوزه آرایشی بهداشتی بگیرید سر نخ ماجرا به تولید کرم های خوشبو کننده، صابون های شوینده معطر و شامپوهای ضد شوره می رسد. این نانوذره جادویی پا به هر عرصه ای که گذاشته در آن عرصه درخشان ظاهر شده.

نانو اکسید روی به دلیل خاصیت نیمه رسانایی و ثابت دی الکتریک پایین در ساخت قطعات الکتریکی در ابعاد نانو نقش دارد. در ساخت سلول های خورشیدی، نانو تسمه های اپتیکی، سنسورها، مقاومت، دیود، لیزر UV، خازن و لامپ و سنسورهای گازی می توان رد پایی پر رنگ از نانو اکسید روی را رویت کرد. بنابراین می توان نانو اکسید روی را یک عنصر پر کاربرد در صنعت الکتریک دانست.

نانو کربنات کلسیم چیست؟

نانو مواد ها ذراتی هستند که به کمک علم نانو، از مولکول بزرگتر آن ماده تشکیل شده اند. این مواد دارای ویژگی های بیشتر و بهتری نسبت به مولکول های بزرگ همان ماده هستند. این مواد در بخش های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند و استفاده از آنها بسیار متداول می باشد.

یکی از مواد هایی که کاربرد زیادی در صنعت دارد، نام کربنات کلسیم است. سایت نانو مواد قصد دارد شما را با نانو کربنات کلسیم آشنا سازد و مطالبی در جهت چیستی، کاربرد ها و مزایا و معایب این ماده بیان کند. 

انو ذرات کربنات کلسیم در واقع همان کربنات کلسیم در ابعاد بسیار ریز می باشد. نانو ذرات کربنات کلسیم پودری سفید رنگ است ، اندازه متوسط ​​ذرات بین 15 تا 40 نانومتر است .فرمول مولکولی آن CaCO3 است. کربنات کلسیم به صورت پودر سفید، بدون بو یا بلورهای بی رنگ به نظر می رسد. عملا در آب حل نمی شود. به طور گسترده در سنگ های جهان اتفاق می افتد.

کلسیم در مواد معدنی مانند گچ، پلاژیوکلازها، دولومیت، پیروکسن ها و گارنت ها قرار دارد. علاوه بر کاربردهای مختلف صنعتی به عنوان یک ماده آلیاژی، کلسیم همچنین یک عنصر بیولوژیکی ضروری است که در استخوان ها، دندان ها و پوسته ها یافت می شود.

نانو کربنات کلسیم از طریق رسوب نیترات کلسیم و محلول کربنات سدیم اشباع سنتز می شوند. نانو کربنات کلسیم دارای ویژگی های منحصر به فردی مانند زیست سازگاری و پتانسیل سیستم تحویل برای بارگیری دسته های مختلف.

این ذرات به دلیل خواصی که نانو به آن ها بخشیده در بخش های مختلفی کاربرد دارند.  درمان مشکلات استخوان و دندان: از نانو کربنات کلسیم، برای پر کردن نقص استخوان، درمان ضایعات اولیه پوسیدگی دندان و تولید بافت استخوانی بدون فرم، استفاده می شود.  نانو ذرات CaCO3 به دلیل داشتن ویژگی های خاص یک کاربرد دوگانه بالقوه را به عنوان جایگزینی استخوان و دارو نشان می دهد.
 کمک به تصویر برداری: نانوذرات کربنات کلسیم برای فعال سازی نقشه کنتراست تصویر وابسته به قطبش ایده آل است ، که نسبت سیگنال به نویز ، بزرگنمایی و کنتراست را با دقت بی سابقه ای ارائه می دهد. به همین دلیل از نانو کربنات کلسیم به عنوان یک عامل بالا برنده کیفیت عکس در عکس برداری، استفاده می شود.

 استفاده در دارو ها: از این نانوذرات برای رساندن دارو های پروتئین دار آب دوست به بدن استفاده می شود. این نانوذرات، غیر سمی هستند. به همین دلیل سازگاری بالایی با مایعات بدن دارند.
 پوشش مواد در صنعت: نانوذرات و پودرهای کربنات کلسیم اغلب در کاربردهای صنعتی یافت می شوند که به پوشش محافظ نیاز دارند. در دسترس بودن گسترده و هزینه کم آن را به یک ماده مقرون به صرفه برای اهداف صنعتی تبدیل می کند.

اکسید روی چیست؟

جهان کیمیاگری جهانی شگفت انگیز و پر از رمز و راز است. تولیدات مختلفی در عرصه شیمی با فرمول های خاص خود پا به جهان می گذارند که می توانند زندگی بشر را از این رو به آن رو کنند. کاربردهای ویژه و خاص در صنایع مهم و کلیدی همچون داروسازی، پزشکی، صنعت غذا و صنایع بهداشتی این مواد را به کلیدی ترین عناصر تولید تبدیل کرده است. نمونه ای از این مواد، اکسید روی است که به آن زینک اکساید می گویند. اکسید روی ماده ای غیر ارگانیک می باشد که در آزمایشگاه های شیمی به تولید می رسد.

اکسید روی هر چند که به طور طبیعی در پوسته زمین یافت می شود اما احتمال کشف ارگانیک این ماده به قدری کم است که آن را ماده ای غیر ارگانیک می دانند که در آزمایشگاه های شیمیایی به تولید می رسد. زینک اکساید یک پودر نرم و سفید رنگ است که فرمول ساده ای دارد؛ ZnO. با اتصال یک اتم روی به یک اتم اکسیژن این ماده جادویی حاصل می شود.

صنایع رنگ سازی، پزشکی، داروی، آرایشی بهداشتی، لاستیک سازی، کاشی و چینی، سرامیک سازی، صنایع غذایی، مکمل های غذایی دام و طیور، صنعت چرم و صنعت کشاورزی همگی از وجود اکسید روی بهره مند می شوند. بنابراین این ماده با فرمول ساده ZnO توانسته پا به عرصه های مختلفی بگذارد و نقش نجات دهنده را بازی کند.

اکسید روی یک پودر سفید رنگ است که در آب حل نمی شود. این ترکیب به قدری ایمن می باشد که می توان از آن در تولید مواد غذایی و در تولید انواع داروهای پزشکی استفاده کرد.

نانو سیلیکا چیست؟

نانو سیلیکا با توجه به ساختاری که دارا می باشد می تواند در دو دسته مختلف P-Type و S-Type قرار گیرد. نانو ذراتی که دارای ساختار P هستند نرخ حفره شان برابر با  0.61 ml/g می باشد در حالی که نانوذرات سیلیکا با ساختار S دارای سطح ویژه کوچکتری هستند. به همین دلیل است که می توان نانو سیلیکا در نوع P را در بازتاب فرابنفش موثر تر و قوی تر دانست.

از جمله مواردی استفاده نانو سیلیکا می توان به اجرای بتن در ساحل دریا، اسکله های ساحلی و پل ها اشاره کرد. این پودر در ساخت بتن هایی که دارای مقاومت بسیار بالا هستند استفاده می شود. بنابراین می توان گفت یکی از کاربردهای اصلی نانو سیلیکا استفاده از این ماده در پروژه های ساختمانی در ابعاد گسترده می باشد.

در ساخت بتن سدها، تونل ها، کانال ها و مخازن آب می توان شاهد استفاده از این پودر بود. به قدری پودر نانو سیلیکا در حوزه های عمرانی کاربرد داشته که در حوزه کف سازی و نماسازی نیز ورود کرده و در این عرصه نیز پر قدرت ظاهر شده. استفاده از نانو سیلیکا در ساخت بتن هایی که قرار است در برابر خوردگی مقاومت بالای از خود نشان دهند بسیار موثر و مفید خواهد بود.

پودر نانو سیلیکا در صنایع دیگری چون پزشکی، صنایع غذایی، کشاورزی، دامپروری، تولید محصولات آرایشی بهداشتی، صنایع غذایی و لاستیک و پلیمر نیز درخشان ظاهر شده است.

نانوذرات کاربرد وسیعی در صنعت لاستیک و پلاستیک برای خود دست و پا کرده اند. یکی از این نانو ذرات نانو سیلیکا است. این نانوذره شیمیایی دارای کاربردهای  وسیعی در صنعت لاستیک و پلاستیک بوده و برای مقاوم سازی و افزایش استحکام محصولات پلیمری در تولید آن ها استفاده می شود. از طرفی در صنعت ساخت تایر و لاستیک ماشین نیز می توان کاربردهای وسیعی از نانو سیلیکا را دید.

 

نانو اکسید مس چیست؟

این روزها نانو ذرات اکسید فلزات بی وقفه در حال مانور دادن در عرصه های صنعت و تولید هستند. این نانوذرات شیمیایی گرد و خاکی اساسی در صنعت به پا کرده اند. ویژگی های بی نظیر این نانوذرات موجب شده تا کاربردهای وسیعی را از آن ها در عرصه های پزشکی، دارویی، صنعت اپتیک، صنعت شیشه، کشاورزی و اپتیک و الکترونیک شاهد باشیم.

نکته مثبتی که در مورد نانوذرات وجود دارد عدم آسیب رساندن به محیط زیست و زیست تخریب پذیر بودن آن ها می باشد. چرا که اساسا این نانوذرات اکسیدی در طبیعت نیز یافت می شوند اما به مقادیر بسیار کم. عمده تولید نانوذرات در آزمایشگاه صورت می پذیرد. بنابراین با دخل و تصرف های انسانی می توان مضرات آن ها را کاهش داده و با اعمال شیوه های سنتز بهینه منجر به ارتقای بهره وری آن ها شد.

نانو اکسید مس این پودر قهوه ای رنگ که گاهی اوقات رنگ آن به مشکی می زند به عنوان یک فلز کاتالیزور در صنعت استفاده می شود. این ماده در چند سال اخیر توانسته برای جایگزین شدن با نانوذرات طلا و نانوذرات نقره در راستای ارائه خواص آنتی باکتریال و رسانایی قدم های مثبتی بردارد.

نانو اکسید مس یکی از پرکاربردترین نانوذرات فلزی می باشد که عمده توجه صورت گرفته روی این ماده به موجب خواص پزشکی و آنتی باکتریالی آن می باشد. نانو اکسید مس دارای خاصیت ضد میکروبی بوده و در کاربردهای پزشکی خوش درخشیده است.

نانو اکسید مس دارای ثابت دی الکتریک پایین می باشد و یک نیمه هادی محسوب می شود. فلز مس از خواص نوری، الکتریکی و مغناطیسی بسیار مطلوبی برخوردار است به همین دلیل از آن در توسعه صنعت ابر رساناها، سلول های خورشیدی، فیلترهای اینفرارد، سیستم های ذخیره سازی مغناطیسی و حسگر ها و کاتالیزورها استفاده می شود. این ویژگی ها و کاربردها به نانو اکسید مس نیز سرایت کرده. بنابراین تمامی این کاربردهای مطلوب را در این نانوذره شیمیایی نیز شاهد هستیم.

Report this wiki page